Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 31 iulie și 1 august

De: Nicoleta Lepădatu / 30.07.2021, 10:19
Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 31 iulie și 1 august

Agenda de weekend are și în aceste zile caniculare idei de petrecere a unor ore, dacă nu departe de arșița unui final de iulie, cel puțin mai suportabile. Filme, concerte, spectacole de teatru, expoziții – alege să te bucuri de o seară în care grijile nu își au locul.

Filme

Doar 3 premiere, dar atât de multe alte filme numai bune de vizionat în weekend. Pentru că nu se știe cum vor fi vremurile încă pandemice, este o idee excelentă să vezi filme în sala de cinema. Iată care sunt filmele care intră în program de astăzi, pe agenda de weekend:

Croazieră în junglă

Frank, care conduce o mică ambarcațiune, pleacă împreună cu Lily și fratele ei în căutarea Arborelui Vieții, despre care se crede că deține puteri vindecătoare. Cei trei au de înfruntat animale sălbatice, dar și o expediție germană concurentă.

Regia: Jaume Collet-Serra

Cu: Dwayne Johnson, Emily Blunt

Gen film: Acţiune, Aventuri

Sputnik

1983. O navă spațială se întoarce pe Pământ, dar doar unul dintre cei doi cosmonauți mai este în viață. Ce s-a întâmplat la bord rămâne un mister, dar indiciile arată că astronautul a intrat în contact cu o nouă formă de viață și nu s-a întors singur.

Regia: Egor Abramenko

Cu: Oksana Akinshina, Fedor Bondarchuk, Pyotr Fyodorov

Gen film: SF, Thriller

Supernova

Sam și Tusker se urcă în vechea lor autorulotă și pornesc într-o călătorie prin Anglia, vizitând prieteni și locuri din trecutul lor. Cum Tusker este diagnosticat cu demență, timpul petrecut impreună este cel mai important lucru pe care îl au.

Regia: Harry Macqueen

Cu: Colin Firth, Stanley Tucci

Gen film: Dramă

Teatru

Chiar dacă este final de stagiune și nicio premieră nu va avea loc în acest weekend, încă poți vedea câteava piese remarcabile, fie ele clasice sau abordări neconvenționale. Iată câteva dintre ele, numai bune de pus pe agenda de weekend.

Dineu cu proști

Vreţi să vă distraţi, să uitaţi de griji, să vă amuzaţi, vreţi să râdeţi, şi iar să râdeţi, atunci mergeţi în curând să vedeţi această comedie savuroasă, bine construită, vie, alertă, eficace, cu o distribuţie perfectă…

O piesă de neuitat…

Dincolo de situaţiile ce provoacă râsul, de dialogurile explozive şi de mişcările comice, piesei nu-i lipseşte consistenţa psihologică, ceea ce o face să fie pe gustul tuturor. Titlul piesei lui Francis Veber e limpede ca „bună ziua”, dialogul nu intră în zone întunecate, scriitura e extrem de naturală. Tot respectul pentru mecanica râsului pusă-n funcţiune de Francis Veber. Piesa e o construcţie care „merge ca unsă”, gagul îşi regăseşte adevărata condiţie, apare exact în clipa în care-l aştepţi. Francis Veber are marele talent de a scrie nişte fabule bine împănate cu lovituri de teatru. Râsul provocat de acest vodevil este imposibil de oprit.

Când: 31 iulie și 1 august, ora 20.00

Unde: TEATRUL NAȚIONAL ION LUCA CARAGIALE – SALA MARE

Distribuția: Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru, Medeea Marinescu / Aylin Cadîr, Alexandru Bindea, Costina Ciuciulică / Teodora Mareş, Dorin Andone / Tomi Cristin, Alexandru Georgescu

Regia: Ion Caramitru

Aeroport

Bazat pe un text de Ștefan Caraman, Aeroport” îmbină comedia, drama și romantismul fără perdea pentru a dezvălui fantezia autorului despre o iubire de o oră, care dispare la fel de repede precum s-a aprins. Într-un loc în care oamenii doar vin sau pleacă, doi necunoscuți din lumi total diferite se intersectează și trăiesc probabil cea mai scurtă poveste de iubire din istoria umanității. Un EL, scriitor experimentat care nu mai face niciun efort să-și vândă propria istorie, un bărbat dorit și pierdut printre mai multe relații efemere în care nu-și găsește locul și o EA, o business woman cu toate calitățile unei femei tinere și de succes, captivă într-o relație nocivă care o plasează mereu pe locul 2. Doi oameni imperfecți ce trăiesc o iubire de tranzit fără perspective de viitor, care nu face decât să le ofere amăgirea unui ce-ar fi putut să fie dacă… ” și îi trimite pe fiecare înapoi în brațele calde ale trecutului de unde începe o nouă călătorie, încărcată de speranță.

Când: 31 iulie, ora 20.00

Unde: TEATRUL ÎN CULISE

Distribuție: Alex Vlad, Ioana Nichita

Regia: Cristian Bajora

București Livrator”

Șaorma cu cartofi prăjiți sau sushi cu fructe de mare. Prânz cu Happy Meal inclus sau cină vegană cu burgeri de linte și sfeclă. Pizza, meniu indian sau doar niște cafele și prăjituri între mese. Cumpărături de la hipermarket sau medicamente de la farmacie. Șase sticle de apă minerală de la Capșa. Bună parte dintre bucureșteni, de condiție și cu stiluri de viață diferite, s-au obișnuit în ultimul an să comande diverse produse la domiciliu. Dar cine sunt persoanele care aduc mâncarea în București? Cum este viața de curier/livrator/cărăuș la o platformă de comenzi online? Care sunt condițiile de muncă, câștigurile, visele și aspirațiile lucrătorilor de tip nou, care sunt „propriii lor șefi” și „parteneri” ai companiilor de curierat?

București Livrator” spune povestea Angelei – fostă chelneriță, dată afară din cauza reducerilor de personal în pandemie, care se angajează la o companie multinațională (ficțională) de livrări. Spectacolul urmărește peripețiile proaspetei livratoare prin București. Curse cu bicicleta prin claxoanele, noxele și haosul orașului. Livrări prin ploaie torențială și furtună. Clienți nervoși sau speriați. Dialoguri absurde cu „asistența” companiei. Presiune de timp și raiduri contra-cronometru pentru obținerea bonusurilor și păstrarea „scorului de excelență”. Un accident de muncă. Coșmaruri în care livratoarea se visează exploatată, urmărită, atacată, dar și eliberată.

Spectacolul ficționalizează experiențele și problemele livratorilor și livratoarelor (sau cărăușilor, așa cum apar încă în nomenclatorul de meserii) de la diverse companii din București. Scenariul se bazează pe interviuri realizate pe parcursul anilor 2020-2021, când, în contextul pandemiei COVID-19, s-au înmulțit atât cererile de livrare produse cât și cererile de angajare.

Când: 1 august, ora 20.00

Unde: TEATRUL MASCA

Distribuția: Alina Crăiță, Alex Cruceru, Petru Marginean, Valentin Mihalache, Cristina Panait, Anamaria Pîslaru

Regia: David Schwartz

Concerte și expoziții

Chiar dacă weekendul acesta nu este unul bogat în evenimente muzicale, poți merge la concertul lui Mihai Mărgineanu, la Grădina Urbană, pentru o experiență memorabilă și la o expoziție numai bună de pus pe agenda de weekend.

Mihai Margineanu va susține un concert acustic plin de umor, care vă va recuceri inimile încă de la prima notă!

Cântareț, compozitor și actor, Mihai Margineanu a cucerit publicul cu piesele sale folk și pop rock. Muzica sa este inspirată din folclorul român și dezbate într-o notă plină de umor problemele cotidiene ale românului clasic. De-a lungul timpului, Margineanu a lansat piese precum „Paraschivo”, „Foaie Verde, Foaie Fragă”, „Zavalaidanga”, „Trecea un Țigan Săracu’” și multe altele. Printre melodiile care l-au consacrat se numără „Zarita Zanga”, „Mă iubește femeile”, „Femei, femei” și „Gore din Chitila”.

Mihai Mărgineanu & Banda, Grădina Urbană, 1 august, ora 19.00.

SOUND OF SILENCE, Sabina Legănaru și Kira Hagi

Proiectul expozițional „Sound of Silence” aduce împreună lucrări a două artiste cu experiență profesională și educație artistică diferite: Sabina Legănaru – antreprenoare, absolventă UNArte București, cu o licență și un master în pictură – și Kira Hagi – actriță, absolventă a Academiei de Film din New York și a Școlii Britanice din București, cu aptitudini CIE Advanced Level în Artă și Design.

Unde: GALERIA GALATECA

Când: 22 iulie – 21 august

Foto: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: „Jungle Cruise”, cu Dwayne Johnson și Emily Blunt, de mâine în cinematografele din România