Cannes 2021: Maggie Gyllenhaal, Mélanie Laurent și Tahar Rahim, în juriul competiției oficiale

De: Ana Obretin / 24.06.2021, 10:31
Cannes 2021: Maggie Gyllenhaal, Mélanie Laurent și Tahar Rahim, în juriul competiției oficiale

Cinci femei și patru bărbați vor forma juriul competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film de la Cannes 2021, care va fi prezidat de cineastul american Spike Lee.

Astfel, juriul care va decide anul acesta marile premii de pe Croazetă, inclusiv râvnitul Palme d’Or, este format din actorii Maggie Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Song Kang-ho și Tahar Rahim, cineaștii Mati Diop, Jessica Hausner și Kleber Mendonça Filho și cantautoarea Mylène Farmer.

Majoritatea membrilor juriului sunt obișnuiți ai manifestării. Diop, Hausner și Filho au avut filme incluse în competiția de la Cannes în 2019. Debutul regizoral al lui Diop, „Atlantique”, a câștigat, de altfel, în acel an, marele premiu al juriului. „Bacurau”, de Filho, a primit premiul juriului, în timp ce Emily Beecham, starul filmului SF „Little Joe” al lui Hausner, a primit premiul pentru cea mai bună actriță.

De asemenea, Laurent și Rahim au apărut în mai multe filme prezentate pe Croazetă. Mélanie Laurent a jucat în „Days of Glory” (2006) și „Inglourious Basterds” (2009), acesta din urmă fiind recompensat în 2009 cu marele premiu al juriului. Tahar Tahin a jucat în „Un Prophete” și „Le passé”.

Farmer, născută în Quebec, joacă ocazional în filme și dublează pelicule în limba franceză, dar este și o cântăreață cu un succes fenomenal, cu aproximativ 21 de single-uri plasate pe prima poziție în topurile franceze și peste 30 de milioane de discuri vândute în Franța.

Cineastul american Spike Lee va fi primul președinte de culoare al juriului Festivalului de la Cannes, anul acesta, după ce ediția din 2020 pe care trebuia să o prezideze a fost anulată. Regizorul Spike Lee, cunoscut pentru filme ca „Do the Thing Right”, „Malcolm X” și „Jungle Fever”, va prezida juriul competiției pentru Palme d’Or la cea de-a 74-a ediție a Festivalului de la Cannes, care va avea loc între 6 și 17 iulie.

În 2019, cel mai recent an în care a avut loc Festivalul de la Cannes, filmul premiat cu Palme D’Or a fost „Parasite”, al sud-coreeanului Song Kang-ho.

CITEȘTE ȘI: 5 regizori celebri care și-au lansat cariera la Festivalul de la Cannes

Cannes 2021: Jodie Foster nu este singura care va fi recompensată cu un Palme d’Or pentru întreaga carieră

Cannes 2021: „Onoda – 10 000 de nopți în junglă”, al lui Arthur Harari, în deschiderea secțiunii Un Certain Regard

Cannes 2021: ”Întregalde”, de Radu Muntean, selecționat în Quinzaine des Réalisateurs

Cannes 2021: Un scurtmetraj regizat de Andrei Epure, în secțiunea Semaine de la Critique

Teodora Ana Mihai, despre „La Civil”, filmul selectat la Cannes: „Este o poveste universală”

Foto: Facebook/ Festival de Cannes