Ce este thereminul, instrumentul „SF” popularizat de serialul „The Big Bang Theory”

De: Adrian Popa / 10.05.2022, 16:46
Ce este thereminul, instrumentul „SF” popularizat de serialul „The Big Bang Theory”

Thereminul este un instrument deosebit, inventat destul de recent, la începutul secolului 20. Acesta este folosit în muzica pop sau clasică și este preferat de creatorii de muzică pentru filmele science-fiction (SF) datorită timbrului uneori straniu pe care îl produce.

Exemple de pelicule care au muzică produsă de theremin sunt „The Day The Earth Stood Still” (1951), „Batman Forever” (1995) sau „The Machinist” (2004).

Dar cel mai mult a popularizat dispozitivul serialul „The Big Bang Theory” (2007 – 2019). În acest show thereminul apare frecvent. Jim Parsons, actorul care interpretează personajul Sheldon, chiar a învățat să cânte la instrument pentru acest rol.

Cum a fost inventat thereminul

Cel care a inventat thereminul, în 1920, este cercetătorul rus Leon Theremin, pe când acesta lucra la Institutul Fizic Tehnic din Petrograd (astăzi Sankt Petersburg). Instrumentul este operat fără a fi atins, prin mișcări ale mâinilor în apropierea lui.

theremin
MOOG Etherwave Theremin

Theremin a observat că atunci când conecta circuite audio la un dispozitiv electric numit oscilator se întâmpla ceva ciudat. Oscilatorul producea un sunet când cercetătorul își ținea mâna în apropierea lui. Tonul putea fi schimbat prin mișcarea mâinii.

Leon Theremin cânta deja la violoncel, așa că a văzut imediat potențialul descoperirii. După ce a construit primul theremin, cercetătorul le-a oferit un concert privat lui Lenin și lui Einstein. Ulterior, muzicianul a emigrat în SUA, unde a obținut un brevet pentru dispozitiv.

Cum se folosește dispozitivul

Instrumentul are două antene, una orizontală (de înălțime) și alta verticală (de volum), fiecare înconjurată de câte un câmp electromagnetic. Prin introducerea mâinilor în câmpuri se creează interferențe care generează diferite sunete și reacții. Cu cât mâna este mai aproape de antena verticală, cu atât sunetul produs este mai înalt. Când mâna se apropie mai mult de antena orizontală, sunetul are un volum mai mic.

Prima piesă compusă special pentru theremin a fost Symphonic Mystery, de Andrei Paschenko. Aceasta a debutat în 1924. Alți muzicieni care au scris apoi muzică pentru instrument au fost: Percy Grainger, Edgard Varèse sau Dmitri Shostakovich.

În România, un model apreciat, MOOG Etherwave Theremin, poate fi achiziționat la prețul de aproximativ 4.700 de lei. Modelele pentru începători costă câteva sute de lei.

Muzică din filmul Schindler’s List, interpretată la pian și theremin:

„Claire de Lune” la theremin: