Elizabeth a II-a, la 70 de ani de domnie: 7 lucruri mai puțin cunoscute despre regină

De: Ana Obretin / 06.02.2022, 11:11

Cu 70 de ani în urmă, pe 6 februarie 1952, Elizabeth a II-a a devenit regina Marii Britanii, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Între timp, la 95 de ani, în pofida unor probleme de sănătate care au forțat-o să-și anuleze prezența la mai multe evenimente oficiale în ultimele luni, Elizabeth a II-a a devenit monarhul încă în viață care a domnit cel mai mult. Și dacă anumite voci au început să se ridice și să spună că ar trebui ca regina să lase tronul fiului ei mai mare, prințul Charles, în urma acestor absențe, nu se pune problema ca aceasta să abdice pentru „dureri de spate”, potrivit Palatului Buckingham.

Cu ocazia Jubileului de platină al lui Elizabeth a II-a, iată mai jos 7 lucruri insolite și mai puțin știute despre regina Marii Britanii.

CITEȘTE ȘI: 10 staruri care au jucat regi și regine din viața reală (VIDEO)

Prințul Philip a murit supărat pe Netflix pentru serialul „The Crown”

Cinci vedete care l-au interpretat pe printul Philip pe micul și marele ecran

Nu a fost menită să fie regină

La naștere, Lilibeth, așa cum i se spunea reginei în particular, era abia a treia în ordinea de succesiune la tron, după unchiul ei prințul Edward și tatăl ei, prințul Albert. După un an de domnie, Edward a dorit să se căsătorească cu Wallis Simpson, o americancă de două ori divorțată. O căsătorie incompatibilă cu funcția de rege, din motive politice și religioase. Hotărât să se căsătorească, Edward a abdicat și a cedat locul fratelui său prințul Albert, care a urcat pe tron ​​sub numele de George al VI-lea. Astfel, Lilibeth a devenit, la vârsta de 10 ani, moștenitoarea prezumtivă a Coroanei Britanice. După 15 ani de domnie, în urma unor probleme de sănătate, George al VI-lea a murit, pe 6 februarie 1952, iar fiica sa mai mare i-a succedat, sub numele de Elizabeth a II-a, la vârsta de 25 de ani, pe tron.

O pionieră a tehnologiei

De-a lungul domniei sale, regina a fost martora multor dezvoltări tehnologice. Pe 26 martie 1976, Elizabeth a II-a a vizitat Royal Signals and Radar Establishment, un centru de cercetare în telecomunicații din Malvern, Marea Britanie, și a folosit Arpanet, rețeaua de calculatoare care a evoluat în cele din urmă în internet. În acea zi, ea a trimis un e-mail, devenit primul monarh care a folosit acest mijloc de comunicare. Nevrând să se lase depășită de tehnologie, ea a publicat primul mesaj pe Twitter în 2014, la vârsta de 88 de ani. Primul mesaj pe Instagram l-a publicat la vârsta de 92 de ani.

Anunțată ca decedată în 2015, de BBC

În 2015, o jurnalistă BBC a stârnit uimire pe rețelele de socializare online anunțând, în mod greșit, moartea reginei Elizabeth a II-a. O mare greșeală pe care alte surse media prestigioase, ca CNN și Bild, o au preluat-o rapid. Prezentatoarea a explicat ulterior că a fost victima unei „glume stupide”, după ce și-a uitat telefonul acasă. BBC a contrazis-o, spunând că s-a făcut o greșeală în timpul unui exercițiu de pregătire a modului în care ar fi fost acoperit eventualul deces al reginei.

Un nebun a intrat în camera reginei Elizabeth a II-a la miezul nopții

Pe 9 iulie 1982, Michael Fagan, un muncitor șomer, a reușit să înșele vigilența forțelor de ordine de la Palatul Buckingham și să pătrundă în dormitorul lui Elizabeth a II-a. Beat, după ce a consumat mai multe pahare de whisky, bărbatul s-a trezit față în față cu regina, în patul ei, în jurul orei 7.00 dimineața. După o discuție de câteva minute, aceasta a mers să caute gărzile de corp, care l-au arestat. Michael Fagan și-a dorit pur și simplu „ca ea să știe ce înseamnă să fii un bărbat obișnuit, care are probleme să-și facă un rost în viață”, a explicat acesta în 1993 pentru BBC Radio 4. Detaliile precise despre incident au fost modificate continuu chiar de Fagan de-a lungul anilor. Nu a fost pus sub acuzație pentru intruziune, dar a fost trimis la un spital de psihiatrie pentru trei luni.

Un paznic de la Palatul Buckingham aproape că a împușcat-o

Adeptă a plimbărilor nocturne atunci când are probleme cu somnul, regina a fost aproape de moarte în timpul uneia dintre aceste incursiuni. În timp ce se plimba prin Palatul Buckingham, un paznic i-a văzut silueta în întuneric și a crezut că are de-a face cu un intrus, așa cum a explicat acesta pentru The Times. Apoi i-a cerut să-și declare identitatea și și-a dat seama că este regina. „La naiba, Majestatea Voastră, aproape v-am împușcat”, a spus acesta. „Data viitoare, te sun mai întâi, ca să nu fii nevoit să mă împuști”, a răspuns ea cu sobrietate.

Regina Elizabeth a II-a șofează fără permis

Evident, nu săvârșește vreo infracțiune. Însă permisele de conducere din Marea Britanie sunt eliberate „în numele Majestății Sale Regina”, așa că nu are nevoie de unul. Cât despre pașaport, nu are nevoie de el, din același motiv, deși acest fapt depășește legislația britanică.

Nimeni nu are dreptul să o atingă

Conform protocolului regal, oaspeții nu au voie să atingă monarhul, inclusiv să-i strângă mâna, cu excepția cazului în care le este oferită. În cei 70 de ani de domnie, mulți au făcut această greșeală, inclusiv François Hollande, Jacques Chirac, Donald Trump și Michelle Obama. Din fericire, acest lucru nu a creat niciodată un incident diplomatic.

CITEȘTE ȘI: Regina Elizabeth a II-a, la premiera mondială a următorului film „James Bond”

Printul Philip, soțul reginei Elizabeth a II-a, a murit la 99 de ani

Foto: Profimedia Images