Printul Philip, soțul reginei Elizabeth a II-a, a murit la 99 de ani

De: Ana Obretin / 09.04.2021, 14:18
Printul Philip, soțul reginei Elizabeth a II-a, a murit la 99 de ani

Printul Philip, soțul reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, a murit la 99 de ani, joi, la castelul Windsor, după ce, recent, a fost internat o lună, timp în care a suferit și o intervenție chirurgicală pe cord.

„Cu profundă tristețe, majestatea sa, regina, a anunțat moartea iubitului ei soț, alteța sa regală prințul Philip, duce de Edinburgh. Alteța sa regală a murit în liniște, în această dimineață, la castelul Windsor”, se arată într-un comunicat emis de Palatul Buckingham, citat de BBC.

Ducele de Edinburgh – văr primar cu regina Elena a României, mama regelui Mihai I – urma să împlinească 100 de ani pe 10 iunie. El s-a retras din viața publică în 2017, când avea 96 de ani, după ce a participat la mai mult de 22.000 de angajamente publice oficiale, de când soția sa a devenit regină, ​​în 1952. El continuat însă să aibă scurte apariții publice.

În ultimii ani, printul Philip a avut mai multe probleme de sănătate. În ianuarie 2019, el a fost implicat într-un accident de mașină spectaculos,  când a lovit cu automobilul său, la volanul căruia se afla, o altă mașină. Deși Land Rover-ul pe care îl conducea s-a răsturnat, prințul a scăpat nevătămat, dar a renunțat la scurt timp la permisul de conducere.

(FOTO: Regina Elizabeth a II-a și prințul Philip, la Ascot, în 1980) 

Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich, cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. Tatăl lui a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei (1882 – 1944), unul dintre fiii regelui George I al Greciei. Mama lui a fost prinţesa Alice (1885 – 1969), fiica cea mare a lui Louis Alexander Mountbatten, marchiz de Milford Haven, şi a prinţesei Victoria de Hesse, o nepoată a reginei Victoria, potrivit Agerpres.

În copilărie și adolescență, regele Mihai și prințul Philip, ambii născuți în 1921, au petrecut momente împreună, în România, la Constanța și la Sinaia, dar și în Italia.

(FOTO: Regele Mihai I (dreapta) și vărul său prințul Philip (stânga), la Constanța)

Atunci când prinţul Philip avea vârsta de 18 ani, unchiul lui, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui a fost expulzat din ţară, după Războiul greco-turc. Alături de părinţii şi cele patru surori ale lui, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.

După ce a ajuns în Marea Britanie, a studiat la Royal Naval College din Dartmouth, iar, din ianuarie 1940 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a luptat pentru Marina britanică, în Marea Mediterană şi în Pacific.

Pe 28 februarie 1947, printul Philip a devenit cetăţean britanic şi a renunţat la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei, adoptând totodată numele de familie al mamei sale, Mountbatten.

În același an, pe 20 noiembrie, s-a căsătorit cu, pe atunci, prinţesa Elizabeth, la Westminster Abbey din Londra. Cuplul a avut împreună patru copii, prinţul Charles, născut în 1948, prinţesa Anne, născută în 1950, prinţul Andrew, născut în 1960, şi prinţul Edward, născut în 1964.

În 1957, Philip a primit titlul de prinţ al Marii Britanii, iar, în 1960, numele lui de familie a fost combinat în mod oficial cu cel de familie al reginei, devenind Mountbatten-Windsor şi fiind atribuit de atunci membrilor cu ranguri mai mici în ierarhia familiei regale britanice.

Celebru pentru caracterul puternic, dar şi pentru gafele şi glumele sale mai puţin inspirate, precum și pentru devotamentul lui faţă de regină și de Coroana britanică, ducele de Edinburgh și-a exprimat frecvent în public opinii tranşante, plasând uneori în situaţii stânjenitoare o monarhie care încerca să renunţe la imaginea ei tradiţională şi excesiv de conservatoare.

În 2009, el a stabilit un nou record de longevitate al consorţilor monarhilor britanici, deţinut până la acel moment de Charlotte, soţia regelui George al III-lea.

Ultimul eveniment public individual al prinţului Philip a fost în august 2017.  Trei luni mai târziu, el și regina Elizabeth celebrau nunta de platină.

CITEȘTE ȘI: The Crown: Istoria din spatele sezonului 4 de pe Netflix 

Lucas Philip Tindall, strănepotul reginei Elizabeth, s-a născut acasă, în baie, pe podea

Prințul William, prima reacție după interviul lui Meghan Markle: Nu suntem o familie rasistă

Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, vor deveni din nou părinți

Foto: Profimedia Images