Festivalul de film documentar și drepturile omului One World Romania începe vineri

De: Ana Obretin / 10.06.2021, 18:34
Festivalul de film documentar și drepturile omului One World Romania începe vineri

Cea de-a 14-a ediție a festivalului de film documentar și drepturile omului One World Romania începe vineri, în București. Manifestearea va celebra femeile și lupta lor pentru a se afirma ca membri cu drepturi egale în societate, va conține o retrospectivă dedicată cineastei germane Ulrike Ottinger și va face un tur de orizont al intersecției dintre filmul documentar și cele mai arzătoare chestiuni sociale și politice ale momentului, cu clasicele secțiuni dedicate migranților, conflictelor contemporane și justiției.

Seria de vizualuri ale ediției, realizată de Maria Drăghici, pornește de la imagini din filmografia impresionantă a cineastei germane Ulrike Ottinger. Organizatorii festivalului îi dedică acesteia principala retrospectivă, care va include două filme timpurii de ficțiune, cinci documentare de călătorie ori de observație socială, un scurtmetraj și cel mai recent film al cineastei, „Paris Calligramme” (2020), care revizitează perioada ei de început de carieră, petrecută între Paris și Berlin.

Acesta din urmă va deschide festivalul vineri, la ora 19:00, la Cinema Elvire Popesco. În aceeași zi, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului va rula „Petit Samedi”, de Paloma Sermon-Daï.

Competiția va fi evaluată de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film și celălalt, din liceeni din toată țara.

În afara temei principale, OWR#14 va conține de pe-acum clasicele secțiuni dedicate justiției, imigranților și refugiaților din întreaga lume. Proveniența geografică variată și plaja temporală amplă pe care o acoperă filmele din secțiunea Când tancurile plâng în locul nostru ne arată că pacea și democrația care domnesc într-o parte a lumii nu doar că nu sunt niciodată garantate, ci și că ele nu ar trebui să acționeze ca un anestezic al empatiei și interesului nostru față de cei mai puțin privilegiați. Filmele din secțiunea O lume cu toată lumea fac pariul de a ne demonstra că marginea și centrul sunt noțiuni care depind în întregime de poziția în care se află privitorul: este îndeajuns un pas deoparte pentru a îmbrățișa o cu totul altă perspectivă. Criza refugiaților, prelungită și acutizată de noul context global instituit de pandemie, este subiectul secțiunii Nicăieri nu-i ca acasă!, în cadrul căreia cinemaul, transformat în armă de contraatac, se face portavoce pentru poveștile nespuse din spatele acestor oameni, potrivit unui comunicat remis Apropo.

Cinema-ul românesc va fi reprezentat de proiecții dedicate unora dintre cei mai importanți cineaști de documentar, Paul Călinescu, Jean Mihail, Ada Pistiner, Florica Holban, și scriitorii Geo Bogza, Nina Cassian și Radu Cosașu.

De asemenea, la ediția de anul acesta a festivalului vor fi proiectate două dintre cele mai recente producții românești, proaspătul premiat de la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, și o premieră internațională, „Certitudinea probabilităților”, debutul în lungmetraj documentar al Ralucăi Durbacă.

Biletele pentru pentru filme și evenimente pot fi achiziționate prin Eventbook (https://eventbook.ro/festival/one-world-romania). Numărul lor este limitat iar proiecțiile vor avea loc respectând toate normele și măsurile în vigoare.

Programul One World România este disponibil pe: https://festival-oneworld.ro/.

Festivalul este organizat de Asociația One World Romania.

CITEȘTE ȘI: Top 10 festivaluri de film celebre

Festivalul ANONIMUL, la a 18-a ediție, între 9 și 15 august, în Deltă; Start pentru înscrieri în competiția de scurtmetraje

Mari colective muzicale și multe surprize la Festivalul Enescu 2021, programat în condiții de siguranță maximă

Electric Castle Special – un alt fel de festival, în august, în Cluj

Foto: Facebook/ Forever Hit