„Fight Club”, cenzurat în China; ce spune Chuck Palahniuk, autorul cărții adaptate în film

De: Ana Obretin / 27.01.2022, 09:21

Chuck Palahniuk, autorul romanului original pe care s-a bazat filmul „Fight Club” (1999), de David Fincher, a reacționat după ce China a modificat dramatic finalul peliculei pentru a se conforma regulilor locale privind cenzura.

Filmul original, care i-a avut în distribuție pe Brad Pitt, Edward Norton și Helena Bonham Carter, se încheie cu ideea că naratorul (Norton), care își ucide alter ego-ul imaginar Tyler Durden (Pitt), urmărește cum clădirile explodează pe orizontul orașului, sugerând că a început cruciada sa anarhistă pentru a înlătura societatea de consum.

CITEȘTE ȘI: IT-istii din Silicon Valley si-au facut „Fight Club”

“Dinozaurii încep să omoare oameni”! Filme care pot fi descrise cu aceeaşi frază!

Premiile Oscar: Unii dintre cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit râvnitul trofeu

Un idee cheie a sistemului de cenzură a filmelor din China este aceea că întotdeauna criminalii trebuie să fie pedepsiți pentru infracțiunile lor pe ecran și că armonia societății trebuie restabilită. Așadar, înainte ca producția 20th Century Fox să fie disponibilă pe platforma de streaming Tencent Video din China, finalul „Fight Club” a fost modificat. Scena apocaliptică a fost eliminată și înlocuită cu un ecran gol care arăta mesajul: „Poliția a descoperit rapid întregul plan și i-a arestat pe toți criminalii, împiedicând cu succes explozia bombei. După proces, Tyler a fost trimis la un azil de nebuni și a primit tratament psihologic. A fost externat din spital în 2012”.

În mod ironic, cartea „Fight Club”, Chuck Palahniuk, este interzisă în multe locuri din SUA

Informațiile despre cenzurarea filmului devenit între timp cult a fost întâmpinată cu critici acerve pe rețelele de socializare online din China.

CITEȘTE ȘI: Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite

Top actori considerați urâți, dar sexy

Top 5: actori care fac aceleași lucruri în toate filmele lor

Chuck Palahniuk, creatorul poveștii, a venit cu propriul său răspuns. Autorul a publicat pe Twitter un link către newsletterul său Substack, unde comentează: „Ați văzut rahatul ăsta? Este SUPER minunat! Toată lumea are parte de un final fericit în China!”. 

Autorul a acordat mai târziu un interviu pentru platforma de știri mondene TMZ, în care a subliniat că modificarea operată de chinezi este, de fapt, ceva mai aproape de finalul cărții sale. În romanul lui Palahniuk, planul naratorului eșuează și el – dar nu din cauza înțelepciunii și competenței autorităților, ci din cauza funcționării defectuoase a bombei sale. Naratorul se împușcă apoi în cap și se trezește într-un spital de boli mintale, crezând că a ajuns în rai.

Finalul filmului lui Fincher a fost vizual mai spectaculos, a comentat scriitorul. „Așadar, într-un fel, chinezii au adus filmul înapoi la carte”, a mai spus el, potrivit The Hollywood Reporter.

De asemenea, autorul a spus că incidentul este oarecum ironic: mulți americani au criticat acțiunile Chinei, însă cărțile lui Palahniuk sunt interzise în multe locuri din SUA. „Sistemul de închisori din Texas refuză să-mi accepte cărțile în bibliotecile lor. Multe școli publice și majoritatea școlilor private refuză să-mi preia cărțile. Dar este o problemă doar odată ce China schimbă sfârșitul unui film? Am suportat interzicerea cărților mele de mult timp”, a spus Chuck Palahniuk.

El a mai spus că munca lui este frecvent editată în moduri pe care nu le poate controla. „Mulți dintre editorii mei de peste ocean au editat romanul, astfel încât cartea să se încheie așa cum se termină filmul”, a spus el. „Deci mă confrunt cu acest tip de revizuire de aproximativ 25 de ani”, a mai spus el.

CITEȘTE ȘI: Top 10 cele mai scumpe videoclipuri muzicale din istorie

Foto: Profimedia Images