Filmul “Quot Erat Demonstrandum” are premiera la Festivalul de la Roma

De: Mioara Tronaru / 16.10.2013, 11:12
Filmul “Quot Erat Demonstrandum” are premiera la Festivalul de la Roma
Filmul “Quot Erat Demonstrandum” (titlul iniţial “Evadarea”), în regia lui Andrei Gruzsniczki, va avea premiera mondială în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie). Este unul dintre cele 18 titluri care intră în cursa pentru trofeele festivalului şi singura producţie românească.

“Quot Erat Demonstrandum” intră în competiţia festivalului alături de filme ca “The Mole Song”, în regia Takashi Miike, “Seventh Code”, de Kiyoshi Kurosawa, “Her”, noua peliculă a lui Spike Jonze, sau “Another Me”, de Isabel Coixet. Aflat la a opta ediţie, Festivalul Internaţional de Film de la Roma îl are în frunte pe Marco Müller, fostul director artistic al Festivalului de la Veneţia, cel care realizează selecţia. Preşedintele juriului competiţiei este regizorul american James Gray.

Drama “Quot Erat Demonstrandum”, scrisă şi regizată de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

“Quot Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la “Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile. Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul “Cealaltă Irina”, este şi autorul scenariului.

Dana Bunescu semnează montajul filmului. Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu -creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj şi coafuri s-au ocupat Miruna Panaitescu, Dana Angelescu şi Adelina Popa.

Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro, o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80.

Filmul “Quot Erat Demonstrandum” este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele “Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

Lansarea în România este programată pentru primăvara anului 2014.

Foto: Toma Laptes, Ancuta Iordachescu.