Recensamant 2011: Ce faci daca ti se cere CNP-ul si ce risti daca nu raspunzi la intrebari

Redacția / 23.10.2011, 13:30
Recensamant 2011: Ce faci daca ti se cere CNP-ul si ce risti daca nu raspunzi la intrebari
Dincolo de faptul ca sunt ocupati si muncesc pana tarziu, foarte multi romani se feresc sa raspunda la chestionare, in cadrul Recensamantului din acest an.

Recensamantul de anul acesta aduce mult mai multe modificari comparativ cu cel din 2002. Pe langa faptul ca trebuie sa divulgam CNP-ul, mai trebuie sa furnizam si informatii cu privire la migratie, dar si multe detallii cu privire la starea civila.

CNP-ul, insa, a starnit cele mai multe controverse. Sute de romani si-au pus intrebarea : „De ce e nevoie de codul numeric personal la un Recensamant care nu doreste decat sa ne numere?”

Declararea CNP-ului la Recensamant nu e obligatorie. O spune purtatorul de cuvant al INS, Vladimir Alexandrescu, dupa ce in primele trei zile romanii carora le-au batut la usa recenzorii au fost nevoiti sa-si declare CNP-ul. Si asta pentru ca asa prevede legea privind efectuarea Recensamantului.

Pasul inapoi facut de autoritati vine in urma dezbaterii sustinute pe marginea confidentialitati datelor personale, dar si a refuzului multor persoane recenzate de a-si divulga codul numeric personal. Prin urmare, daca ti se cere CNP-ul la Recensamant, poti refuza sa-l dezvalui recenzorului, fara a risca amenda.

Vergil Voineagu, seful Institutului National de Statistica, a declarat, pentru Ziarul Financiar, ca furnizarea CNP este necesara pentru a sti data si locul nasterii, iar datele sunt prelucrate strict statistic.

Garantia pastrarii confidentialitatii datelor personale consta doar intr-o amenda contraventionala de pana la 5.000 de lei pentru recenzorii care divulga datele culese, precum si in asigurarile INS ca acestea vor fi anonimizate.

Pe de alta parte, romanii care vor refuza sa participe la recensamant 2011 risca sa primeasca o amenda intre 1.500 si 4.500 de lei.

Citeste mai multe despre Recensamant 2011, pe Gandul.info